Back
PTE-AOK Anatomy

Oktatási információk
PTE-ÁOK hallgatók számára


ORVOS- ÉS
FOGORVOSTAN
HALLGATÓKNAK

Információk

OKTATÁSI
SEGÉDANYAG

Csont-izület
Tájanatómia
Szövettan
Előadásanyagok
Jegyzetek
Gyakorlótesztek

KURZUSOK
SEGÉDANYAGA

Boncolás
Virtuális anatómia
Szövettan
Fejlődéstan
Anatómia
határterületei

Klinikai anatómia
Jógaanatómia


GYÓGY-
SZERÉSZ-
HALLGATÓKNAK

Információk

OKTATÁSI
SEGÉDANYAG

Szövettan
Előadások

Az oktatási híreket és segédanyagokat tartalmazó oldalakat az ÁOK hallgatói számára készítettük tájékoztatásukra és tanulásuk segítésére. Az oldalak elérése az Interneten keresztül korlátozott. Az eléréshez szükséges password az Anatómiai Intézetben rendelkezésre áll (hirdetőtábla), illetve a PTE-ÁOK hallgatói E-mail-en keresztül kérhetik Dr. Horváth Judit-tól, vagy Dr. Horváth Gabriellá'-tól.

Az oktatási híreket, információkat tartalmazó oldalak a hallgatók tájékoztatását szolgálják, a tanulással kapcsolatos technikai tudnivalókat (tanrend, vizsgakérdések, stb.) tartalmazzák. Az oktatási segédanyagokat az Anatómiai Intézet oktatói készítették. Részben "elektronikus jegyzetek", részben egy ábragyűjtemény, mely elsősorban az előadásokon vetített ábrákat tartalmazza. Az itt található anyag nem helyettesíti a gyakorlatokon és előadásokon elhangzottakat. Az "elektronikus jegyzetek" elsősorban a gyakorlatokra való felkészülést segítik, az ábrák közlésével pedig célunk az, hogy az anatómia előadásokat rendszeresen látogató hallgatók jegyzetelését segítsük, mentesítsük őket az előadásokon látható ábrák részletes lemásolásától. Emiatt az ábrák zöménél feleslegesnek érezzük az előadásokon szóban elhangzottak ismételt leírását, bármilyen további magyarázat hozzáfűzését.

Az ábrák tartalmára az ábrák készítői a szerzői jogot fenntartják. Ennek szellemében az ábrák másolása (elektronikus, vagy hard-copy), illetve a fent leírt céltól eltérő bármilyen egyéb felhasználása a szerzők előzetes hozzájárulása nélkül a szerzői jog megsértésének minősül és így az jogi következményeket vonhat maga után.


FIGYELEM! A WEB oldalakat folyamatosan felújítjuk, kiegészítjük. Emiatt érdemes az anyagot rendszeresen nézegetni, hiszen nemcsak új oldalak kerülnek szinte naponta fel, hanem a meglévő anyag is gyakran módosul (remélhetőleg javul...). A legtöbb browser (WEB néző program) rendelkezik egy "cache" funkcióval, mely a hálózati elérés gyorsítása érdekében a letöltött WEB oldalak tartalmát a komputeren tárolja és legközelebbi híváskor (akár hetek múlva!) az anyagot jóval gyorsabban a gép hard-diskjéről szedi elő. Ennek következtében lehet, hogy a felújított oldalt nem látjuk . Ennek megelőzésére célszerű a browser "REFRESH" / "RELOAD" funkcióját gyakran használni (ez a legtöbb esetben a program fejlécén két egymásra mutató ívelt nyilat tartalmazó ikon) mely a programot a friss oldal letöltésére kényszeríti.. A "refresh" használata akkor is célszerű, ha egy oldal hiányára utaló hibaüzenetet kapunk, ugyanis néha a rendszer szerkezetét is megváltoztatjuk és ekkor a "cache"-ban tárolt régi oldal linkje nem fog működni.


PROBLÉMAMEGOLDÓ

Ha az Anatómiai Intézet WEB oldalainak elérésével kapcsolatban nehézségei támadnak, a következő lépések segítségével nyomozhatja ki a probléma okát és oldhatja azt meg:

 1. Nincs Internetes kapcsolata. Nézze meg, hogy lát-e egyáltalán bármilyen WEB oldalt az Interneten. FIGYELEM! Ha lát valamit, lehet, hogy a saját gépén tárolt, korábban letöltött anyagot látja. A biztonság kedvéért frissítse fel az oldalt (frissítés/refresh menü funkció, vagy a megfelelő ikon). Ha ekkor is megjelenik a lap, az Internet kapcsolat él. Ellenkező esetben:
  A hiba oka - a gépben van (hálózati kártya / modem hardware vagy beállítás), vagy az Internet kapcsolat nem épül fel.
  Megoldás Fenti hibák okának megszüntetése. Az Internetes kapcsolat hibáinak megoldására ellenőrizze, hogy az Internet kapcsolathoz szükséges user ID-t és password-öt helyesen adta-e meg, illetve érdeklődjön a szolgáltatónál (üzemzavar).
 2. Internet kapcsolata él, de mégsem tud kapcsolatba lépni a serverünkkel.
  A hiba oka: Rossz címet adott meg. Ritkán előfordulhat, hogy a server nem muködik. Az első két oldal (a címlap a mozaikképpel és a három barna "gomb"-bal és ez az oldal) megnézéséhez NEM KELL password!
  Megoldás: Gondosan adja meg az Internet címet. (helyesen: http://an-server.pote.hu - NINCS benne www!). Ha a server nem üzemel (legfeljebb évente néhány óra) célszerű E-mailben a lenti címen érdeklodni - hátha nincs tudomásunk az üzemzavarról.
 3. Az első két oldalt látja, de tovább nem jut.
  Ok: Rossz User ID-t vagy password-öt adott meg.
  Megoldás: Gondosan ellenőrizze az ID-t és a password-öt. A kis és nagy betű nem felcserélhető! Ellenőrizze, hogy keyboard-ján a "Caps Lock" nincs-e aktiválva. Az Intraneten keresztül (Orvoskaron belüli) a hozzáféréshez NEM kell password.
 4. A címlapon túljutott, de az oldalak hiányosan, furcsán jelennek meg.
  A hiba oka: Az Anatómiai Intézet WEB oldalai a jobb használhatóság érdekében számos Java scriptet és "style sheet"-et tartalmaznak. Ha WEB böngészője ezek használatára nem alkalmas, vagy ezek alkalmazását letiltotta (pl. a browser (Netscape, vagy Internet Explorer) option-ai között a Stylesheet enabled és a Java enabled), az oldalak egy része nehezen olvasható, korlátozottan használható, vagy egyáltalán nem érhető el.
  Megoldás: Ha böngészője idejétmúlt, installálja a böngésző (ingyen letölthető) korszerűbb verzióját és az oldalak megfelelő használata érdekében engedélyezze böngészőjén a Java, a Java-scriptek és style-sheet-ek használatát. Mivel bizonyos körülmények között Java scriptek gondatlan kezelés (a WEB lapokon lévő "gombok" elolvasás nélküli nyomkodása...) esetén a gépet vírussal fertőzhetik meg, a böngészők újabb változatait alaphelyzetben a Javascriptek korlátozásával, vagy teljes letiltásával hozzák forgalomba. Gondosan tanulmányozzuk át a böngésző biztonsági (security) beállításait és megfelelő módon állítsuk azt be. Szükség esetén kérjük ehhez "computer-guru" segítségét. Vegyük figyelembe, hogy a biztonsági beállításoknak kifinomult rendszerük van - más az Intranetre, Internetre, bizonyos tiltott zónákra, stb. Jellemzően biztonsági beállítási hiba, ha ugyanazon géppel a "közeli" helyek (pl. CD-n, vagy a gépre letöltve) lapjai "élnek", mig a távolabbiak (Internet) "lebénultak".


Ha Ön ezt szöveget (fehér háttérrel) olvasni tudja, böngészőjén a fenti funkciók nem működnek. -->


Az oldalaink a gazdagabb tartalom érdekében számos aktív elemet használnak. Sajnos az egyes WEB böngészők (browserek) eltérő szerkezetük miatt jelentősen eltérően jeleníthetik meg az egyes oldalakat. A WEB oldalainkat Internet Explorer browserral készítettük A javasolt minimális képernyő konfiguráció 1024x768 felbontás és 24 bites szinfelbontás. Az oldalak más böngészőkkel (Firefox, Chrome, Safari) azok korlátai miatt esetenként csak bizonyos kompromisszumokkal használhatók. Komoly erőfeszítéseink teszünk annak érdekében, hogy ezeket a korlátokat kompenzáljuk. Esetenként segít - ha van rá lehetőség - ha az eltérő böngészőket lapjaink megtekintésekor Internet Explorer kompatibilis üzemmódban használjuk. Az oldalak zavartalan használata érdekében mindenképpen ajánlott kedvenc browserének rendszeres frissítése.

Az ön browsere:

Javaslatok browsere optimális beállítására WEB lapjaink megtekintéséhez.


Az Internetes szövettani anyaggal kapcsolatos véleményét és javaslatait szívesen vesszük:
Dr. Horváth Gabriella
Dr.Csernus Valér